Rytmirinkulalla rytmiä elämään

Oletko kuullut rytmirinkulasta? Rytmirinkula on lasten musiikkikasvatuksessa käytettävä väline, joka on tehty erivärisistä kankaista ja isosta venyvästä nauhasta. Rinkula on yleensä niin iso, että koko ryhmä mahtuu saman rinkulan ympärille, mutta sitä voidaan käyttää myös pienryhmissä. Usein rinkuloissa ovat värit punainen, sininen, keltainen, vihreä, oranssi ja violetti, mutta niitä on monenlaisia. Rytmirinkula on hyvin monipuolinen väline ja sitä voi käyttää ulkonakin, sillä sen voi helposti pestä pesukoneessa ilman huuhteluainetta. Rinkulan avulla voidaan muun muassa harjoitella värejä ja leikkiä laululeikkejä. Sopivia laululeikkejä rinkulan kanssa toteutettavaksi ovat esimerkiksi Pikku Kuplat: Hauki ui ja Sateenkaaren talossa, Ti-Ti Nalle: Souda sukkelaan sekä Muurahaisten muori. Perussykettä on helppo harjoitella rytmirinkulan avulla lasten kanssa. Lapset ottavat kiinni rinkulasta ja liikuttavat rinkulaa rytmissä. Piirin harjoittelu pienten lasten kanssa onnistuu hyvin rinkulaa hyödyntämällä. Rinkulalla voidaan myös tehdä erilaisia helppoja muotoja kuten kala, sydän ja auto.

Rytmirinkulalla tehtäviä liikkeitä saadaan tehtyä niin istuen, kuin seisoen. Liikkeiden tekemisessä vain mielikuvitus on rajana. Rytmirinkulalla saadaan pienimpien kanssa harjoiteltua motorisia taitoja kuten käsien liikuttamista eteen ja taakse. Rinkulalla saadaan myös harjoiteltua kehon keskiviivan ylitystä. Vanhempien lasten kanssa voidaan harjoitella
vaikeampia ja monimutkaisempia liikesarjoja.

Perusliikkeitä voidaan harjoitella istuen esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

Eteen, taakse, eteen
Ylös, alas, ylös
Oikealle, vasemmalle, oikealle
Rinkulalla voidaan tehdä pieniä sekä isoja aaltoja
Rinkulasta otetaan kahdella kädellä kiinni ja vuorotellen nostetaan toista kättä ylös ja toista alas
Venytetään rinkulaa kahdella kädellä niin isoksi kuin saadaan ja sitten tuodaan niin pieneksi kuin saadaan
Istutaan ja kellahdetaan selälleen pitäen rinkulasta kiinni. Myös jalat voi nostaa ylös. Sitten noustaan istumaan ja toistetaan sama uudelleen
Pidetään kahdella kädellä kiinni ja kävellään pakarakävelyä taakse yhtä aikaa

Seisten liikkeitä voidaan tehdä rytmirinkulalla esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

Lapsi seisoo rinkulan keskellä ja muut nostavat rytmirinkulaa ylös ja alas tietyn määrän verran. Jos lapsia on keskellä vain yksi, niin lapset vaihtuvat vuorotellen. Toisessa tavassa tietyn määrän nostelun jälkeen toinen lapsi menee rinkulan sisäpuolelle, sama toistetaan ja kolmas menee sisälle. Tätä jatketaan, kunnes kaikki lapset ovat rytmirinkulan sisällä.

Kaikki menevät rytmirinkulan sisälle ja kävelevät kolme askelta eteenpäin, sekä kolme askelta taaksepäin toistaen tätä kaavaa. Venytetään rinkulaa kahdella kädellä astumalla askeleita taaksepäin. Kun rinkula on tarpeeksi iso, painetaan kuvitteellisella “neulalla” reikä palloon, huudetaan poks ja päästetään irti.

Muita aktiviteetteja rytmirinkulalla:

Lapsi saa valita rytmirinkulasta haluamansa värin, jonka jälkeen tämä “lähetetään” hänelle pyörittämällä rytmirinkulaa.

Lapset miettivät päässään rytmirinkulasta yhden värin, jonka jälkeen he laittavat silmänsä kiinni ja alkavat pyörittää rytmirinkulaa. Aikuinen sanoo stop, jonka jälkeen katsotaan, saiko joku lapsista oman värinsä.

Rytmirinkuloita myydään esimerkiksi nettikirpputoreilla, mutta niitä voi ommella myös helposti itse. Osoitteessa haaraamo.fi on hyvä ompeluohje:
https://www.haaraamo.fi/2013/04/rytmirinkula-ohje.html

Kuvassa on rytmirinkulan kanssa samanväriset hernepussit.

Julianna Ojala ja Linda Halonen