Musiikki ja taide
Musiikki ja taide on tärkeä osa varhaiskasvatusta. Lapsi pääsee ilmaisemaan itseään musiikin ja taiteen kautta. Musiikkimaalauksen tavoitteena on, että lapsi saa erilaisia kokemuksia itseilmaisusta ja onnistumisen tunteen, sillä taiteessa ei ole sääntöjä. Kokemukset näyttäytyvät osallisuuden ja yhteisöllisuuden kokemusten kautta. Kokemukset syntyvät aistien välityksellä. Ihminen monesti muodostaa käsityksen ympäröivästä maailmasta ja itsestään aistien mukaan. Kohdistamme toiminnan alle 3-vuotialille.
Maalaus
Aloitamme toiminnan aamupiirissä kertomalla lapsille päivän toiminnan. Tarkoituksena on, että lapset saavat luovasti maalata paperille maalauksen, samalla kun musiikki soi taustalla. Tavoitteena on saada lapset rentoutumaan ja nauttimaan maalaamisesta ja luovuudesta sekä kokea itseilmaisua. Haluamme tavoittaa sensitiivisen tunnelman. Ryhmän aikuiset ovat jakaneet lapset valmiiksi pienryhmiin. Ryhmissä on noin 3 lasta. Tällä pyrimme tavoittamaan rauhallisen hetken ja, että jokainen saa ilmaista itseään omassa rauhassa, sekä kokea onnistumisen tunteen. Aloitamme teippaamalla paperin lattiaan. Otamme esille välineet ja maalausessut. Laitamme musiikin soimaan taustalle siten, että sen kuulee, mutta se ei saa häiritä toimintaa. Lapset saavat vapaasti aloittaa maalaamisen. Toimintaa varten on varattu 15–20 minuuttia, mutta jos lapsi innostuu, niin annamme lapselle mahdollisuuden jatkaa.
Aistillinen tuntemus
Sormiväreillä taiteilu on lapselle monipuolinen aistikokemus. Se tarjoaa lapselle tunto- ja näköaistin kokemuksia. Lapsille on hyvä tarjota alusta alkaen monipuolisesti erilaisia aistikokemuksia. Lapsi oppii maalatessa, että väriä levitetään paperille sormin tai siveltimellä. Tarkoituksena ei ole syödä tai levitellä maalia ympäriinsä. Tarkoitus on ihastella niiden leviämistä ja yhdistymistä paperilla, sekä tunnustella värejä. Sotkua ei tarvitse pelätä. Emme halua rajoittaa lasta. Valitaan tila missä saa vapaasti maalata eikä pelätä, että pinnat menevät pilalle ja käytetään vesiliukoisia värejä niin tekstiilit ja vaatteet ei mene pilalle.
Lopuksi
Kun teokset ovat valmiita ja ne ovat kuivuneet, laitetaan ne esille ryhmätilan seinille. Leikimme sitä kautta lasten kanssa taidenäyttelyä niin, että pienryhmissä käymme kiertelemässä valmiita töitä ja ihastelemme niitä. Hyödynnämme siinä hetkessä myös musiikkia niin, että laitamme sen soimaan taustalle luomaan rauhallisen tilanteen. Lapset saavat rauhassa katsella valmiita teoksia ja mahdollisesti myös tunnistaa sieltä oman teoksen.
Kuva: Delnia Eliassi