Taito- ja taidekasvatus alle 3-vuotiailla

Taito- ja taidekasvatuksen toteuttamisessa on paljon mahdollisuuksia alle 3-vuotiaiden lasten parissa. Tässä blogitekstissä kerromme muutamien esimerkkien avulla, miten varhaiskasvatuksessa voi pienten lasten parissa taito- ja taidekasvatusta ohjata. Kaikki esimerkeissä mainitut materiaalit ovat vaarattomia lapsille. Aikuisen täytyy kuitenkin kiinnittää huomiota lasten mahdollisiin allergioihin toteutusta suunnitellessa.

Värileikki

Värileikin ajatuksena on tutustuttaa nuorimpia lapsia erilaisiin väreihin ja materiaaleihin. Tärkeää on, että lapsi kokeilee erilaisia asioita liikkeiden ja aistien avulla. Taideteoksista ei tarvitse edes tulla valmiita, vaan tärkeämpää on lapsen kokeileminen ja ihmetteleminen. Materiaaleina voi käyttää luonnonmateriaaleja, kuten esimerkiksi porkkanaa, mansikkaa, makaronia tai vaikkapa luumua. Värileikkiin osallistuvalla lapsella olisi hyvä olla ns. “huonommat” vaatteet, jotka saavat likaantua. Aikaa olisi hyvä varata riittävästi, jotta lapsella on mahdollisuus aidosti tutustua, tuntea ja kokeilla erilaisia materiaaleja. Paperia olisi hyvä myös varata runsaasti värileikkiä varten, jotta lapsella olisi tilaa liikkua ja pyöriä materiaalien seassa. Lapsi oppii myös vuorovaikutusta värileikin aikana aikuisen kanssa.

Musiikki

Musiikki osana varhaiskasvatusta vahvistaa esimerkiksi kuuntelemisen kautta empatiataitojen kehitystä sekä rytmitaju on osallisena monien taidollisten valmiuksien kehittymisessä, kuten luku- ja kirjoitustaidon oppimisessa. Musiikkilista hahmotuskykyä voidaan kehittää pitkin elämää ja erityisesti varhaiskasvatuksessa, sillä se edesauttaa lukemaan oppimista sekä opitun jäsentämistä. Monet tutkimukset osoittavat, että lapsen aivotoiminta hyötyy musiikillisesta toiminnasta. Jo vauvaikäisellä lapsella on valmiuksia musiikin käsittelyyn. Musiikkikasvatuksessa vaikutukset sitoutuvat usein ihmisen omaan kokemukseen ja tulkintaan ympäröivästä maailmasta.

Tuumasta toimeen!

Laulupussi: Ryhmälle tutuista ja uusista lauluista tehdään kuvakortteja, jotka sijoitetaan ja sekoitetaan ”laulupussiin”. Viikoittain, jokainen lapsi saa vuorollaan valita pussista laulun kuvakorttien perusteella.

Esineen piilotus rytmisoittimilla: Yksi lapsista valitaan esineen etsijäksi. Hän poistuu huoneesta, jonka aikana muut lapset päättävät ja piilottavat esineen jonnekin huoneessa. Etsijän saapuessa takaisin huoneeseen, hän etsii esinettä muiden ryhmäläisten soittovihjeiden avulla, eli soittamalla mm. rytmisoittimia sillä voimakkuudella, kuinka lähellä tai kaukana etsijä on esineestä. Esinettä lähestyessä muiden soittaminen kovenee ja kauemmas mentäessä soitto taas hiljenee.

Musiikkimaalaus: Tämä harjoite yhdistää taide- sekä musiikkikasvatuksen. Ryhmän jäsenille annetaan materiaalit maalaamiseen, esimerkiksi vesivärit, siveltimet ja paperia. Saman voi toteuttaa esimerkiksi tussien kanssa. Tarkoituksena on, ettei tehtyä työtä voi kumittaa eikä pyyhkiä pois. Ryhmän ohjaaja soittaa ryhmälle kappaleen, jonka aikana lapset maalaavat, mitä he kokevat juuri sillä hetkellä soitetusta musiikista. Kappaleen ja maalauksen jälkeen, ryhmän vapaaehtoisten kanssa voidaan käydä läpi, miksi he päätyivät maalaamaan juuri näin, eli sanallistetaan maalattu teos.

Taikataikina

Taikataikinaa on helppo valmistaa myös kotona sieltä löytyvistä elintarvikkeista. Taikinan valmistukseen tarvitaan vain vettä, suolaa, vehnäjauhoja sekä ruokaöljyä. Taikina on turvallista pienille lapsille, koska se sisältää vain elintarvikkeita. Ei haittaa, vaikka pienet hieman maistaisivatkin taikinaa. Taikinaa on helppoa käsitellä ja siitä pystyy tekemään monenlaista.

Taikinan muotoilussa voidaan käyttää erilaisia välineitä esimerkiksi piparimuotteja tai muovailutyökaluja. Isommat lapset voivat myös käyttää apuna esim. veitsiä, haarukoita, saksia, mehupillejä, hammastikkuja sekä juomalasin pohjia. Kun taikinasta on saatu muovailtua haluamansa kuviot, laitetaan ne uuniin kuivumaan. Uunin jälkeen kuviot voi maalata vaikka vesiväreillä. Myös taikinan valmistusvaiheessa sen voi jo värjätä elintarvikeväreillä.

Taikataikinan resepti:

1,5 dl suolaa
1,5 dl lämmintä vettä
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl ruokaöljyä
(elintarvikeväriä)

Kuivatus 125-asteisessa uunissa noin tunnin ajan.

Lähteet: Resepti: Myllyn Paras Oy
Blogin kirjoittajat: Neea Lahti, Sauli Kulmala ja Vili Lehtelä