Talven ihmemaa
Valkoisina hohtavat hanget ja pirtsakka pakkaskeli houkuttelevat ulos liikkumaan. Koko perheen voimin voidaan lähteä vaikka lähimetsään hämmästelemään talven ihmeitä. Lapset luonnostaan tutkivat ja ihmettelevät ympäröivää luontoa. Varsinkin pienempien kanssa jo pelkästään talvimaisema ja -metsä aiheuttavat ihmettelyä ja hämmästelyä sekä herättää varmasti paljon kysymyksiä. Aikuisen on mahdollista kohdentaa lapsen mielenkiintoa talvisen metsän tunnuspiirteisiin. Voitte tutkia yhdessä lumista luontopolkua. Minkälaisia jälkiä maasta löytyy ja minkälaiset eläimet olisivat tehneet ne? Voidaan huomata jäniksen loikkineen samalla seudulla jonkin aikaa sitten tai huomataan kuusen alle varisseet käpyjen hylsyt, jotka orava on ruokaillessaan pudotellut.
Talvisiin kasveihin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Mitkä kasvit ovat jääneet näkyviin, mitä mahdollisesti on lumipeitteen alla ja miksi osissa puista ei ole lehtiä laisinkaan? Luonnossa kannattaa sulkea silmät ja keskittyä kuuntelemaan luonnon omia ääniä. Yhdessä voidaan pohtia miksi talvella ei kuulu esimerkiksi linnun laulua samalla tavalla kuin kesällä. Lasten kanssa voi kiinnitä huomiota myös veden eri olomuotoihin ja siihen, kuinka lumikide sulaa lämpöisessä kämmenessä nopeasti.
Lumisessa luonnossa on ihanaa hiihtää ja luistella. Näiden perinteisten talviurheilulajien lisäksi on mukava puuhailla myös erilaisia pieniä aktiviteettejä koko perheen voimin. Seuraavaksi esittelemme muutaman kivan idea, joiden avulla päästään nauttimaan talvisesta luonnosta.
Ainutlaatuiset lumihiutaleet. Napatkaa mukaan suurennuslasit tai luupit. Näiden avulla voidaan tutkia lumihiutaleita tarkemmin. Voidaan yhdessä huomata, että jokainen lumihiutale on ainutlaatuinen, niin kuin me ihmisetkin.
Jäälyhdyt. Kaadetaan vettä erilaisiin kotoa löytyviin astioihin kuten maito-, jugurtti- tai voipurkkeihin. Veden sekaan voi laittaa vaikka havuja tai elintarvikeväritippoja. Purkit voi jäädyttää pakkasessa tai viedä ne ulos jäätymään. Lopuksi irrotetaan jäiset harkot muoteista. Harkoista voi kasata jäälyhtyjä tai ne voi asetella vaikka autolle johtavan reitin varrelle. Samalla lapsen kassa voi jutella veden eri olomuodoista ja jäätymisen prosessista.
Lumimaalaus. Kivan ekologisen maalin saa aikaiseksi sekoittamalla vettä ja elintarvikeväriä. Tällä voi siveltimien tai pipettien avulla käyttää maalina ja maalailla ihania kuvia lumelle. Pienempien kanssa voi käyttää apuna vaikka piparimuotteja ja ”värittää” muottien sisältö.
Talvinen ulkoilu ja yhdessä tekeminen virkistää ja kotiin viemisiksi jokainen saa punaiset posket sekä hyvän mielen.
Kuva: Pixapay (https://pixabay.com/fi/photos/puita-talvi-lumi-valkoinen-kylm%c3%a4-4830285/)
Haapalainen Nea ja Karkaus Pauliina