Talvi-ikkunan monet maisemat

”Innostuneissa ihailuissa on ripaus talvista taikaa. Talvinen ikkuna kätkee sisäänsä monenlaista ihasteltavaa”.

Talvisen ikkunan lähtökohtana oli luoda ihmeteltävää ja koettavaa monin eri tavoin ja eri tasojen kautta. Ikkunan sisään kätkeytyy hiljainen kirja, jonka tarkoituksena on kertoa hiiren talvisista puuhista. Hiljainen kirja on kirja, jonka sanoma sijaitsee sanan sijaan visuaalisuudessa, kuvissa. Jokainen lapsi sanoittaa näkemäänsä itsestään käsin, jolloin hiljainen kirja saa kaikissa syntymään oman ainutkertaisen kokemuksen. Hiljaisen kirjan hienous on siinä, että kaikki ovat niiden äärellä tasavertaisia kokijoita ja lukijoita. Kuvien kieli on kaikkien luettavissa, mutta kaikille se kieli saa oman yksilöllisen tulkintansa.

Talvisen ikkunan tarkoituksena on nostaa esille myös lapsen tarvetta kokea elämässään esteettisyyttä ja visuaalisuutta. Tuoda pala mielikuvien taikaa lapsen elämään.  Eri aistikanavien kautta tapahtuva elämyksellisyys saa lapsen innostumaan ja ihastelemaan ympärillä olevaa.

Talvinen ikkuna kätkee sisäänsä myös QR-koodeja. QR-koodien taakse kätkeytyy animoituja talvisia Heljä Haaviston lauluja. Animoinnit ja videot on toteutettu tekijän luvalla.

Talvista ikkunaa voit käydä ihastelemassa Normaalikoulun puoleisen pihan ikkunasta.

Talviset laulut löydät tästä osoitteesta:

Heljän laulut

Kirjoittanut:

Marjaana / Varhaiskasvatuksen erityisopettaja

Lähteet: https:/ /sites.utu.fi/iki-taru/taidelahtoiset-menetelmat/hiljaiset-kirjat/