Afroa varhaiskasvatukseen! 2/3

Tervetuloa tutustumaan Taito- ja taidekasvatuksen sivuaineessa musiikkia ja liikuntaa opiskelevien varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijoiden suunnittelemia ja tuottamia pedagogisia ideoita ja materiaaleja afron hengessä! Blogissa julkaistaan yhteensä kolme kokonaisuutta. Kukin kokonaisuus sisältää kolme erilaista opiskelijoiden suunnittelemaa lähestymistapaa afroon. Ideoita ja materiaaleja saa hyödyntää niin varhaiskasvatuksessa kuin kotonakin.

Tämä ideakokonaisuus sisältää:
1. Tarinallinen musiikkimaalaus afrohengessä
2. Eläinaiheinen afrotanssi 3-vuotiaille
3. Musiikkisatu – Dalia ja yhteistyön taika

Innostavia ja inspiroivia lukuhetkiä!

Eläinaiheinen afrotanssi 3-vuotiaille

Afrotanssi on toiselta nimeltään afrikkalainen tanssi, jonka juuret ovat läntisen Afrikan kulttuureissa ja perinteissä. Afrotanssissa yhdistyvät laulu ja tanssi, joiden kautta kerrotaan tarinoita ja jotka toimivat tärkeinä perimätiedon välittäjinä. Afrotanssin tarkoituksena on luoda perustaa uusille ihmissuhteille, tuoda yhteisöjä yhteen sekä tapa liikkua. Musiikki koostuu useista rytmisoittimista ja rummuista, kuten djembé ja dundun-rummut, ja on monimuotoista rytmiltään. Rumpujen on tarkoitus säestää tanssiaskeleita ja näin solistirumpali tekeekin, kun hän soittaa sovitun signaalin, joka on merkki tanssijoille askelten tai liikkeiden vaihtamisesta.

Signaali on soittimesta riippumaton äänimerkki, jonka opettaja voi valita. Signaali voi olla esimerkiksi triangelin soittamista, marakassin heiluttamista tai rumpujen pärinää, kuten meidän videollamme on. Signaali pysyy aina saman kuuloisena saman tanssin aikana, jotta soittajien ja tanssijoiden on helpompi seurata signaalin antamaa merkkiä.

Afrotanssit ovat energisiä, ja ne auttavat lisäämään koordinaatiokykyä, kehon hallintaa ja tasapainoa, sillä tanssiin kuuluvat askellukset, hypyt ja keskivartalon monipuolista käyttöä.

Afrotanssia eläinten kanssa

Suunnittelimme tämän tanssin 3-vuotiaille sopivaksi ja sitä voi harjoitella niin päiväkodissa kuin kotonakin.
Tanssin tarkoituksena on tukea jokaisen lapsen osallisuutta antamalla heille mahdollisuus helppoon osallistumiseen, kun tanssin liikkeet eivät vaadi lainkaan aikaisempaa osaamista.
Lapsia innostetaan mukaan liikkumaan heille suunniteltujen liikkeiden avulla sekä suloisilla eläinhahmoilla, joilla jokaisella on oma liikkeensä ja soittimensa.
Tanssin pituus ja liikkeiden määrää on rajattu lasten jaksamisen mukaan niin, ettei tanssi ole liian pitkä eikä liikkeitä ole liian montaa.
Aikuisen rooli lasten motivoijana on suuri. Aikuisen tehtävänä on kannustaa lapsia liikkumaan ja mallintaa heille liikkeitä. Tällä tavoin tekemisen ja tanssimisen into tarttuu myös lapsiin.

Tanssin harjoittelussa lähdetään liikkeelle tanssin liikkeistä. Videolla esitellään yksitellen afrotanssimme eläimet sekä niiden liikkeet ja rytmit, jotka lähtevät helposta liikkeestä kohti haastavampaa liikettä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki liikkeet ovat muokattavissa lasten tasoon nähden. Esimerkiksi, jos jalkojen nostelu elefanttiliikkeessä tuntuu liian haastavalta, voi liikkeen toteuttaa videon mukaisesti marssimalla tai jos ylä- ja alavartalon liikkeiden yhdistäminen on lapselle haastavaa, liikkeen voi toteuttaa vain tekemällä ylä- tai alavartalon liikkeet.

Linkki videoon löytyy alta:
https://www.youtube.com/watch?v=UqrcAvUL0gs

Artikkelikuva: https://pixabay.com/fi/photos/norsuja-el%C3%A4imet-safari-1170108/

Mila, Miinaliisa, Elina, Oona, Brita, Annimaria ja Kaisa
(Taito- ja taideaineiden sivuaineen opiskelijat)
Opettajankoulutuslaitos, Rauman kampus, 2021