Mennään metsän värikylpyyn!

Syksyinen luonto kylpee väriloistossaan. Useat eri värit ja raikas ilma houkuttelevat perheitä metsään retkeilemään. Metsään voidaan mennä yhdessä keräilemään luonnon antimia, herkullisia sieniä ja erilaisia maukkaita marjoja. Reppu täynnä eväitä ja iloinen seikkaileva mieli mukaan, niin koko perhe viihtyy varmasti. Metsäretkellä voi myös pysähtyä ihailemaan ja ihmettelemään värejä. Lapsilla herää varmasti paljon kysymyksiä ja ihmettelyn aiheita, joista voidaan yhdessä keskustella. Miksi puut muuttuvat keltaisiksi? Miksi jotkut kasvit ovat taas punaisia? Mistä väristä oravat tykkäävät?

Lasten kanssa voikin laskea, kuinka monta eri väriä metsästä löytyy. Löytyykö kenties oma lempiväri sieltä joukosta. Yhdessä voidaan tunnistaa ja nimetä värejä. Voidaan huomata miten monta erilaista sävyä voi vaikkapa keltaisesta löytyä. Keltaisia lehtiä voidaankin yhdessä keräillä. Niitä voidaan tarkastella ja asetella ne maahan riviin vaaleimmasta tummimpaan, pienimmästä isoimpaan tai miten vaan keksiikin lajitella. Varmasti tästä metsän omasta värikylvystä saa intoa ja ideoita, vaikkapa maalaamiseen kotiin päästyään. Maalaamalla voikin tutkiskella, miten värit syntyvät. Miten värejä sekoittelemalla voi saada aikaan ruskan värejä ja vaikka niitä eri sävyisiä keltaisia.

Sulauta itsesi maastoon

Syksyllä ruska-aikaan luonnon värit ovat niin moninaiset, että niiden avulla pystyy hauskasti sulauttamaan itsensä kameleontin lailla maastoon. Kameleonttihan on tunnetusti hyvä muuttamaan väriään maaston mukaan. Tutkimalla omaa vaatetustaan, huomaa löytävänsä väreissä yhtäläisyyksiä puiden, pensaiden, kallioiden tai metsän mättäiden väreihin. Etsimällä tarkkaavaisesti metsästä tai maastosta sopivan värisen paikan, herää mielenkiinto päästää kokeilunhalu valloilleen ja käydä istumaan tai makaamaan maahan. Samalla voidaan pyytää kaveria, huoltajaa tai lasta katsomaan, kuinka hyvin oman värit sulautuvat maastoon. Kameralla tai puhelimella voidaan myös ottaa valokuvia, jolloin jää kiva muisto yhteisestä sulautumisleikistä. Mitä kirkkaammat värit vaatteissa on, sitä vaikeampaa sulautuminen saattaa olla. Aluksi voidaan kokeilla, miten hyvin maastoon sulautuu hanskan tai kengän väri. Miten ne ikään kuin häviävät luonnon värien sekaan. Miten helppoa maastoon sulautuminen voikaan olla. Lapin ruskassa saa helposti kokonaisen ihmisen sulautumaan maastoon, kunhan vaatteiden värit osuvat ruskan väreihin. Aina ei tarvitse olla kauniita kirkkaita värejä, vaan huomaamattomammillakin väreillä voi leikitellä. Mielikuvitus ja ketteryys ovat vain rajana siinä minkälaisiin paikkoihin itsensä pystyykään sulauttamaan onnistuneesti.

Anja Suominen ja Hanna Lindholm