Vanhempien rooli lasten taidekasvatuksessa

Vanhempien rooli lasten taidekasvatuksessa on merkittävä. Vanhempien sanat ja teot vaikuttavat siihen, millaisen taidekasvatuksen heidän lapsensa saavat. Siksi onkin tärkeää, että vanhemmat tukevat lastensa taiteellista kokeilemista ja harrastamista.

Lasten taiteellisen kokeilemisen tukeminen on tärkeä osa taidekasvatusta. Vanhempien tulee antaa lastensa kokeilla erilaisia taidemuotojen toteuttamista, kuten vaikkapa piirtämistä, maalaamista tai muovailemista. Vanhempien tehtävänä on auttaa, tukea ja kannustaa lapsen taiteellista ilmaisua. Vanhempien on myös tärkeä tukea lasta, jos tämä haluaa aloittaa uuden taideharrastuksen. Vaikka onkin mahdollista, että lapsi ei viihdy harrastuksen parissa kauaa, on tärkeää antaa hänen kokeilla. Tämän avulla lapsi saa uusia kokemuksia.

Lasten taidekasvatus on hyvä aloittaa jo silloin kun he ovat vauvoja. Mitä aikaisemmin taidekasvatus aloitetaan, sitä pidempiaikaisempi ja myös parempi hyöty siitä seuraa.

Varhaiskasvatuksessa tehdään ja kokeillaan erilaisia taidekasvatuksen muotoja, mutta vanhempien pitäisi antaa mahdollisuus lapselle kokeilla myös kotona. Vanhempien olisi hyvä myös kokeilla erilaisia taidekasvatuksen muotoja yhdessä lasten kanssa. On tärkeää muistaa, että vaikka lapsille tarjotaan taidekasvatusta varhaiskasvatuksessa, sitä pitää tarjota myös sen ulkopuolella.

Varhaiskasvatuksen ja kodin ulkopuolelta löytyy paljon hyviä mahdollisuuksia tukea lasten taidekasvatusta. Muun muassa teatteri, elokuvateatteri, erilaiset museot ja konsertit tukevat erittäin hyvin lasten taidekasvatusta. Lasten taidekasvatuksen kannalta on erittäin tärkeää, että he pääsevät käymään tällaisissa paikoissa yhdessä vanhempiensa kanssa.

Monesti saatetaan unohtaa, että myös kirjallisuus on osa taidetta ja siten kulttuuria. Lapset saavat tässäkin asiassa vaikutteita vanhemmiltaan, se että luetaanko kotona vaikuttaa lasten kiinnostukseen kirjoja kohtaan. Kirjoja ei tarvitse ostaa kotiin vaan voi mennä yhdessä lapsen kanssa kirjastoon lainaamaan kirjoja. Kirjastot eivät ole nykyään pelkkiä paikkoja, joissa lainataan kirjoja, vaan siellä on tapahtumia, näyttelyitä, konsolipelejä ja kaikkea muuta. Kirjastossa käynti itsessään voi olla jo kulttuurielämys lapselle niin kuin myös vanhemmille. Rauman pääkirjastossa käymisen voi tehdä kiinnostavaksi koko perheelle. Rakennuksessa on esillä taideteoksia Rauman kaupungin kokoelmista, joita voi tutkia lasten kanssa. Taulut ovat esillä ympäri rakennusta ja pari niistä ovat lastenosastolla. Lasten- ja nuortenosasto on tehty viihtyisäksi ja siellä on kiva yhdessä katsoa ja lukea kirjoja sekä valita mitä lainataan kotiin.

Jassi Leino ja Rinna-Liisa Kukkonen
Kuva: Pixabay