Eppu Nuotion kirjailijavierailu

EPPU NUOTION virtuaalinen kirjailijavierailu 18.11.2021 toteutettiin Lukukeskuksen kautta.

Eppu Nuotio kertoi kirjailijavierailussaan lukemisen ja lastenkirjallisuuden merkityksestä. Hänen mukaan lastenkirjallisuus kantaa vuosiksi eteenpäin. ”Parhaat tarinat elävät japysyvät mukana. Ne vievät meitä eteenpäin”, hän sanoi.

Vinkiksi vanhemmille kirjojen lukemiseen Eppu muistutteli kirjojen ääneen lukemisen olevan läheisyyden täsmähoitoa: ”Vaalikaa niitä hetkiä, kun voitte vielä pitää lapsia sylissä 

ja lukea lapsille kirjoja. Näissä tilanteissa on kyse isoista asioista: läheisyydestä, mutta myös siitä, että aikuinen arvostaa kirjallisuutta.”

Eppu myös haastaa vanhempia jatkamaan lukemista lapsille. Epun mukaan lapsi joka jaksaa kotona lukea kirjoja- hänellä ei ole koulussa ongelmaa lukea kokeisiin.

 ”Lukutaito ja luetun ymmärtäminen, on sellainen pääoma, että se kannattaa antaa omille lapsille. Lapsi pääsee niin paljon helpommalla, kun hänellä on taito käyttää lukemisenlahjaansa”, sanoo kirjailija Eppu Nuotio.

Eppu suosittelee luettavaksi lapsille suomalaista lastenrunoutta. Esimerkkinä hän mainitsee mm. Kirsi Kunnaksen, Tittamari Markkasen, Laura Ruohosen, jukka Itkosen sekä Sanna Pellizionin.  Lastenrunous on lyhyttä luettavaa. Voi päättää, että lukeekin vain yhden runon tai kaksi runoa ja sitten katsotaan kuvia. Pienten lasten kanssa kirjoista voi myös pelkästään katsoa kuvia, ja vaikka jutella kuvien tapahtumista.

Kirsi Kunnas: Sirkukseen

Vanha poni tietää sen,

että pallon päällä jokainen

kulkee tasapainoillen

kieli keskellä suuta.

Sen ja paljon muuta

tietää myöskin Jonna

pikku ystävänne.

Kun ponin selässä ratsastaa,

vain kieltä ei hän kuriin saa:

se keikkuu sinne tänne.

Mokomakin konna.

Se tässä onkin hupaisaa kielen mielestä:

saa ulos suusta katsastaa sen toisesta pielestä.

Kirjoittanut:

Anne-Marita Toivonen / Pikkunorssin päiväkodinjohtaja